Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

blurr !

to much to see to much to learn..
sumtime d best thing to do is just sit back and stay silent..

let the time decide

and let the whole world buzzzzing around,

we grow thru the mistake,
we see thru the past,
but we keep repeating the 'dark'.....
~sigh...!

hv u heard this,

this wound would'nt seem to heal,
the pain is just so real,
n the time cannot erase...

life sumtime seem too hard huh???

~gambate ney!!!


'TAHNIAH' la..

x tau apesal,
tapi aku sangat-sangat panas bila baca berita ni

link : panggung wayang bersistem digital 3 dimensi di kuantan.

sebanyak 16 juta dilaburkan,

nampaknya bertambah lagi la tempat HAM...
(himpunan anak-anak muda)

"TAHNIAH..."

aku tidak menolak pembangunan, tapi agak-agak la..
da berapa banyak panggung kat kuantan 2 pak cik ...
perlu ker tambah lagi???

2 nikmat yang manusia sering lupa,
sihat dan masa lapang...

insyaAllah,
sama-sama kita gunakan kedua-dua nikmat ini sebaik mungkin..

p/s- xde sape-sape nak upgrade surau n masjid kat kuantan ker??

mati dan solusi: ~sigh

mengingati mati,
menginsafi hakikat pergi tidak kembali,
menulusuri dimensi hakiki....

mati adalah pemutus segala kenikmatan dunia~

sentiasa sedar bahawa maut itu sentiasa mengekori kita,
xkan diri ini tercela dek hasutan nafsu dan hambatan dunia...

"jika manusia ini selalu memikirkan mati, mereka akan menjadi manusia yang paling cemerlang dan mulia. kerana mereka akan beramal dengan sepenuh hati, mewarnai diri dengan sifat mahmudah, dan yang paling penting..... mereka akan sentiasa bersedia dan menyediakan... bersedia untuk mati dan menyediakan amalan untuk dihitung... kerana mereka tahu, dunia ini adalah tempat untuk menanam... dan akhirat itu, adalah waktu menuai.... "

semakin lama berada di dunia fana ini,
semakin membuat aku takut...

kerana manusia...
sudah semakin jauh dari tuhan...

kuliah aids dan hiv bagi subjek psiko sosial tempoh hari,
membuat aku sedikit terkilan...
solusi yang di ambil untuk mengelak penularan wabak aids dan hiv adalah dengan menyediakan kondom dan jarum sun…

pencari jalan MU~

Tlah Banyak Yang ku Lewati
Jalan Hitam Di Dunia
Tak Terhitung Selama Nodai
Masihkah Ada Kesempatan
Bagiku Mendekatkan Hati dan Cinta Kasih-Mu

ku Ingin Bersihkan Diriku
Dari Sgala Dosa Yang Tlah ku Perbuat Hingga Kini
ku Ingin Bersihkan Jiwaku
Terangilah Dengan Sgala Petunjuk Jalan-Mu

Tiada Yang Ada Selain-mu
Yang Slalu Menjagaku Meski Kadang Tinggalkan-Mu
aku Hanyalah Manusia Yang Mencari Jalan-Mu
Yang Pasti Kembali Pada-Mu

~song by afghan

p/s-maafkan kesilapan ku ya Allah...

untuk kamoo... : maaf

munii........

tak penah ader special post tuk aku...
sdey~

RINDU KO SESANGAT~

-minahjanggal-


1.
"lagu apa ni lin?
pecinta wanita.. kau x penah denga ker??
ni 1st time...

2.
"murni, aku da wat blog tau... kau la org pertama yg aku bg tau..
owh ye ker, bagus la...
tapi blog aku x smart sgt cam org lain, bese-bese jer...
ala, rileks la lin... no hal punya.."

3.
"hidup ni persis graf sinosoidal, kejap kat bawah n kejap kat atas,
kalau ade pertembungan gelombang akan memberikan nilai kosong.. same gak la cam hidup, kalau dok bertembung aka bergaduh.. xde makna la...

ko setuju x murni??

4.
murni, aku x sedih.. tapi kenapa tiba2 air mata aku mengalir ni...??

^-^

saudari norlin,
saya harap anda sihat..

terpana aka terkesima apabila membaca komen kamoo pada entry di bawah,
terasa bersalah kerana telah membuat kamoo sedih..

perkataan "rindu ko sesangat" yg menggunakan upper case,
sgt membuatkan saya terharu..

hurmm,
maaf...

perbualan 1,2 3,4 adalah perbualan lampau kita...
saya harap kamoo ma…

update pantas: kak mas (sughoiee ney ^^)

kak mas,
gud luck utk esok...

kalau cuak,
jerit ni kuat2 yer..
ready??

go..

"ayer keroh, aku cabar kau!!!!"

huhuhu....

i got a new rumate aka ex-rumate actually,
(thanks 4 ur help)

life will never b d same,
as i will miss your SCREAM!!!

hehe..

n your beloved pht 3262 of coz...

may all ur dream come true..

i luv u n ukhwah fillah abadan abada,
insyaAllah...

p/s- ganbate masho !!!

tagged dari alep : maaf lambat ^^

1 - NAMA TIMANGAN ANDA
*mun (i dont no where dey get dis??)
*murni (standard form)
*adik (famly)
*sri (erk!! aku lambat respon dengan panggilan ini..)



2 - ANDA SEORANG YANG
*unexpected aka complicated


3 - INSAN TERISTIMEWA
*EVERYONE !!


4 - LAGU KESUKAAN ANDA
*hurmm.. 2 much i guess..


5 - MAKANAN KESUKAAN ANDA

update pantas : its okey (im cool??)

Alhamdulillah,
sukacita dimaklumkan,
laptop daku akan ke kL untuk 2 minggu...

atas-atas sebab2 yg tidak dapat dielakkan,
ia perlu dirawat...

sama-sama doakan kesejahteraannya..

sehingga itu,
blog ini akan beku..

last but not least,

untuk semua sahabat-sahabat,
gud luck 4 final examination

p/s- "sesungguhnya setiap perkara pasti ada hikmahnya..."

MBM + MBI + MTJ =????

pagi tadi bila bukak jer kosmo online,
berita ni sgt menarik perhatian aku...

"dasar MBMMBI murid tahun 1 mulai 2011"

setelah bertahun-tahun PPSMI 'berperang',
akhirnya ia 'mengalah' dek desakan dan outcome yang mengecewakan...

honestly aku sedikit tidak sabar untuk melihat 'telatah' MBMMBI,
adakah ia akan menjadi solusi yg terbaik?
ataupun ia akan kembali menjadi kontroversi...
menerima nasib yang sama seperti ppsmi...

tapi kan, boleh x kalau aku nak tambah MTJ??

so ia akan jadi,
MBMMBIMTJ

(pergh, da macam rumus ape ni..)

sekarang sebut beramai-ramai anak murid....

memartabatkan bahasa melayu,
memperkukuhkan bahasa inggeris,
melestarikan tulisan jawi... ^^

p/s- ok ker dik??



bagus!!

bila exam da dekat dan sebuah janji...

(nokia tune)

1 message received

(open)

013-6xxxxxx

Salam, akak nk mintak tlg jadi imam kt surau m03 utk solat mgrib, hajat n isya' dr minggu ni (tarikh akn diberitahu kemudian) sampai 17 hb. bacaan yassin jugak akan dijlnkan. ni mengikut plan asal tapi sebarang perubahan akan cuba dirundingkan kemudian.. saya jugak akan terlibat sma. sy akan wat jadual imam, bl da dpt suma jawapan nt.
3ma kasih
xxxxxx
exco xxxxxx

(reply)

InsyaAllah...


ni msg standard setiap kali exam nak dekat
(x lupa jugak time ramadhan)

apa yg aku nak sentuh kat sini ialah isu trend beribadah di kalangan umat islam.
adakah kita akan meneruskan situasi penuhkan masjid dan surau ketika waktu-waktu tertentu jer?? apa beza exam dengan hari biasa??

adakah aku juga akan menjadi hipokrit kerana dengan rajinnya akan menjadi imam dan memberikan tazkirah...
namun apabila exam berakhir,
ketika tiada lagi jamaah di surau..

aku pun turut sama-sama "layu" dan tiada usaha langsung untuk mengajak atau memikirkan cara untuk m…

ye la saya jawab~

maaf mengganggu ketenteraman anda sekampung. sudilah apa kiranya meluangkan masa sedikit untuk menjawab soalan-soalan cepumas dan cepuk hang di bawah....

1. huraikan diri anda dalam 1 perkataan.
unexpected

2. apa yang anda suka ttg kawan-kawan anda?
mereka baek.

3. binatang kesukaan
KUCING!!

4.hari dan waktu anda dilahirkan.
kamis, 6.30 ptg

5.paggilan anda ketika di rumah
teka la...

6. kenangan paling xleh lupa
kehidupan di matrik-d best!!

7. apa yg akan membuatkan anda kagum?
x tau nak jawab...
sorry..

8. nama to' pghulu dan to' siak di masjid kg anda
haji jamaluddin dan pak ayub

9. apa yg lebih anda hargai, sedih atau gembira?
'atau'

10. senaraikan individu yg akan di tagged slps ni..
maaf la, x berminat nak panjang-panjangkan benda ni..

~end~

tak laku ker??

tawaran istimewa yg kekurangan pelanggan...

sekadar renungan dan peringatan bersama...

"......ramai orang yang tolak menolak dalam melakukan amal kebaikkan, cth ketika solat jemaah kalau nampak saf pertama atau saf hadapan kosong, pasti ada org yang mempersilakan orang lain untuk memenuhkannya, itu kira ok la... tapi yg lagi x tahan kalau semua orang wat x tahu jer... padahal peluang itu mesti kita rebut dan jangan diabaikan... tapi sebaliknya pulak kalau makan bersama, x pulak nak mendahulukan orang lain... bahkan bimbang... takut orang lain dapat makan lebih banyak berbanding diri sendiri... sedangkan dalam hal ini kita sangat disuruh untuk mendahulukan dan melebihkan org lain...

kelebihan solat jemaah memang sudah lama diketahui umum.. kalau zaman Rasullullah saw dulu, orang berebut-rebut nak p semayang kat masjid, sampaikan ada anak-anak yg memapah ayah ke masjid, kerana ayah sudah uzur... namun hari ni banyak masjid yg kosong...

"lebih banyak tiang dari orang"....

dim…

up date pantas : owh n0 !! (i deserve)

ok, terima kasih kepada semua yg sgt prihatin dengan PHN 5621.
ramai sahabat yg bertanyakan ttg kesihatan motor itu berbanding tuannya..
(betuah kau PHN...)
untuk pengetahuan semua, motor kesayangan malaya itu baru saje disaman oleh pakcik and makcik GUARD usm tadi!!

tempat : depan dk G31

masa : 9.10 mint malam

kesalahan : nak tau ker???

jum saman : RM ????
(kak mas, duit gaji bulan ni ada lg x??) huhu

actually b4 ni aku da penah kena tahan dengan polis trafik kat lebuh raya, tapi x kena saman pun di atas kesalahan yg sama. tapi apasal guard usm saman aku ek??

b4 ni aku pernah bc entry sorang teman yg bercakap ttg guard di universiti.
ayat yg aku paling x boleh lupa

"universiti da xde duit sgt ker nak buat program sampai kena saman student???"

huhu..

masa aku dok sign surat saman tadi, aku suddenly ketawa coz teringat kat entry 2..


walaupun aku "sedikit" sedih sebab di saman, tapi x kisah la..

i deserve it i guess

pernah aku dengar org cakap,

apa saja musibah …

renungan : sentiasalah bersangka baik dengan Allah swt

"dan demi ssungguhnya Kami telah utuskan Rasul-rasul kepada umat-umat yang dahulu daripada kamu (lalu mereka mendustakan) maka Kami seksakan mereka dengan kebuluran dan penyakit, supaya mereka berdoa (kepada Kami) dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat)maka alangkah eloknya kalau mereka berdoa kepada Kami dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat) ketika mereka ditimpa azab Kami. tetapi hati mereka sebenarnya keras, (tidak mahu menerima kebenaran) dan syaitan pula memperelokkan pada (pandangan) mereka apa yang telah mereka lakukan... "(6:42,43)

p/s-live 'till d fullest

up date pantas : alahai.....

kali ni saya nak ucapkan terima kasih kepada kak kemaih aka kak mas.

terima kasih sbb tlg bw motor sy ke bengkel ari ni utk baiki side mirror...

honestly sy memg x suka ke workshop,
thank you...

terima kasih jugak kepada individu yg telah patahkan side mirrror saya,
n a few calar kat belakang 2... (a few ker????)
anda telah membantu saya untuk lebih bersabar,
berlapang dada, dan lambat ke kelas....

(alhmdlh PHT 3262 on call)

x lupa jugak yang patahkan no. plat tempoh hari...

anda telah membuat saya tahu yg menukar no. plat
berharga RM 5..

PHN 5621 byk kali cedera sem ni,
cedera ketika tidak bergerak...



papepun, terima kasih kepada semua...

p/s-^^

7 buah kampung jadi KUBUR...

7 buah kampung jadi kubur !! ni antara tajuk berita katkosmo ari ni..
bukan sekali atau 2 kali...namun sudah berkali2 negara jiran ( indonesia) mengalami bencana alam..dan setiap kali kejadian,angka mangsa korban sememangnya tinggi..

pembongkaran ttg waktu gempa dan persamaannya dgn ayat-ayat Al-quran, sgt menginsafkan...

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16):
“Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”


17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58):
“Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”


8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan …

Entry untuk cik nurul farah aka miss Garfield!!

Assalamualaikum farah,Guess what, syndrome air tin dan yourgut saya da kembali.But dis time,I use : 1. 1 literHL marigold milk 2. 1 can of FnN (strawberry)3. 1 can seasons ice lemon tea.And I did it at a more appropriate place…Huhu…N u no wat,Everything that we use to do together last time,Its about time…Im going to do it again…Wish me luck,Mis u~p/s- semalam p daki bukit jambul dengan adik2 lssk… teringat plak dakian pertama saya bersama kamoo..hurrrmm..hope 2 c u soon...

fun words 2 share!!

1.Be cLose with soMeone who Makes you Happy…But be cLoser to that person, who can’t be Happy without you…2. my past says, u met me…….
my future says,u will always remember me…..
my dream says u care for me….
but my heart says u are a cute friend born for me….!!!

3.Friend is one,
who (F)inds you in a (R)ush of people, (I)nspires you to do something in life, catch your (E)motions and (N)ever leaves you till (D)eath.

4. If
u
R
a
Chocolate,
u
R
Sweetest,If
u
R
a
Bear,
U
R
Most Hugable,If
u
R
a
Star,
u
R
Brightest,If
u
R
My friend,“Oh My God” …….U R THE LUCKIEST5. Seven colors make RAINBOW
Seven chords make MUSIC
Seven days make a WEEK
Seven continents make the WORLD
Seven beautiful letters make us “FRIENDS”

6.Close your Eyes,
Close your Eyes,
Relax your Body,
And stop your Breathing as long as you can…
NOW BREATH……
I Miss you as much as YOU MISSED THE AIR!

7. Alphabetic Advice :
A+B+C=Avoid Bad Company
D+E+F=Dont Entertain Fools
G+H+I=Go 4 High Ideas
J+K+L+M=Just Keep-lovely-friends Like Me

8.Nobody teaches a FISH to…

~anak-anaks sedaraku...

kebanyakkan entry aku, memg x banyak gambar.. bukan aku x nak letak... tapi xde gambar yang berkaitan... so in order 2 have a picture, entry kali ni aku nak dedahkan siapa anak-anaks (ade 's' sbb ramai k) sedara ku... tapi ni pun x semua,

neway, let the picture tells everything...
































p/s- i luv u guys so much, semoga kalian akan menjadi manusia yang berguna dan mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat, insyaAllah...

"oleh itu orang-orang yang beriman kepada Allah dan berpegang teguh (kepada ajaran Al-Quran) ini, maka Allah akan memasukkan mereka ke dalam rahmat-Nya yang khas (syurga) dan limpah kurnia-Nya (tidak terkira), dan Allah akan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus (agama islam) yang membawa kepada-Nya..."

(An-nisa':175)

trully,
bibik murni

30 minutes conversation !!

eh muni, u tau ka pasal itu model yang minum wine 2??
itu model melayu...

owh, tau...

waa manyak kesian dia ma, u tau ka... dia mau kena hukuman sebat electric shock!!!

haa??? eh bukan lah aunty..

bukan ka?? dia muslim maa.. minum wine so kena rotan la.. ikut hukum islam, itu hukuman manyak kejam maa..

sebenarnya kan aunty, hukuman sebat yang digunakan sekarang x sama dengan hukuman sebat yang dianjurkan dalam islam... in islam, u cannot humiliate others. rotan pun actually xde la sebesar yg diorg guna tu. even tangan masa nak sebat 2 pun x boleh angkat tangan terlalu tinggi... and ada a few thing lg la...

owh... begitu ka...

a'ah..

eh muni, u tau ka.. itu hari masa pegi bawa makanan pegi kubur, kawan i nampak itu roh makan maa makanan yg diletakkan kat depan maa...

owh...

kawan i boleh nampak ma, manyak org x percaya, kata karut bawa makanan, tapi betul maa... itu hantu makan...

owh... ok...


p/s-sumtime we hv to respect others believe but we must always protect our beloved islam...
there…

padaMU ku bersujud

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu Ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hamba MU yang selalu bertaqwa

Ampuniku Ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud


-song by afgan

p/s- terima kasih ya Allah, semoga ini adalah yang terbaik...
sesungguhnya kami hanyalah insan lemah yang sentiasa berharap kepada Mu..
pimpinlah kami dalam menuju redha Mu..

"(oleh kerana Allah menguasai segala-galanya) maka wahai umat manusia, kamulah yang sentiasa berhajat kepada Allah (dalam segala perkara) sedangkan Allah, Dialah sahaja Yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.." (35:15)

~memo cinta untuk kam00 dan ak00~

"sesungguhnya orang-orang yang berdosa ialah mereka yang semasa di dunia mentertawakan orang-orang yang beriman, "
(al-mutaffifin:29)

sejak dahulu orang-orang yang melakukan kebaikkan (amal makruf nahi mungkar) sering dianggap kuno, berlagak baik dan sentiasa dipandang serong. ini ialah lumrah dalam meniti kehidupan sebagai seorang dai'e. walaupun aku bukanlah orang yang paling layak untuk bercakap mengenai hal ni, namun aku ingin sahabat-sahabat tahu jalan yang kita pilih ini sememangnya berliku. dan janganlah jalan ini 'disesakkan' lagi dengan masalah-masalah hati yang memang tiada berpenghujung. cukuplah kita tanamkan di hati, bahawa kita bersama kerana ingin membawa islam. kerana kita sayangkan agama ini dan ingin ia terus bersinar....


"tiadalah kehidupan di dunia ini selain dari main-main dan senda gurau belaka, sesungguhnya kampung akhirat itu adalah jauh lebih baik bagi orang yang bertaqwa"
(Al- An'am :32)

InsyaAllah sama-sama kita tetapkan pend…

back 2 basic~

dalam meniti kehidupan,
kita salu lupa...

"dan Allah mengetahui apa yang kamu sembunyikan dan apa yang kamu zahirkan"
(16:19)

"dan tiap-tiap perkara yang mereka lakukan, dalah tertulis dalam kitab suratan amal. dan tiap-tiap perkara yang kecil dan yang besar, tetap tercatit ! " (54:52,53)

walaupun dah banyak kali Allah pesan dan beri peringatan,

"adakah kamu menyangka kamu akan dibiarkan berkata kami telah beriman, sedangkan belum nyata lagi kepada Allah orang yang benar2 berjihad di antara kamu....."
(09:16)

kita salu salahkan takdir setiapkali berlaku musibah,

"sesungguhnya Allah tidak menganiaya manusia sedikit pun, akan tetapi manusialah yg menganiayai diri mereka sendiri" ( 10:44)

ketika gembira, kita lupa untuk mengucapkan syukur ...

"dan sesungguhnya Dialah (Allah) yang meyebabkan seseorang itu tertawa dan menagis" (53:43)

bukankah jelas tawa dan tangis itu dari Allah, namun mengapa hanya pabila kita sedih dan menagis kita mengingati Ilahi…

dOa::.

........."doa yg paling penting bukanlah betapa banyaknya sesuatu doa itu tercapai, tetapi bagaimana dengan kebiasaan berdoa dapat mempengaruhi tingkahlaku seorang muslim. apakah doanya dapat membawa kepada ketenangan batin, dapat menumbuhkan dan mengembangkan semangat optimis dan produktiviti, dan yang paling penting apakah dengan berdoa itu ia dapat merasakan kemesraan antara dirinya dan Pencipta".....


p/s- petikan dari buku 'doa dan taubat para nabi'
(hidayatullah mohd syarif)

tagged!!

kamoo telah di tagged!
sila luangkan masa untuk menjawab k!

1. hidup bagi anda?
persis seperti piano, ade black n white key. although black seem to b hate, but it still importance to produce a nice music.

2. kartun kegemaran?
too many..!!

3.menangis apabila?
terfikirkan dosa yg banyak , hurmm

4.marah apabila?
........x tau nak jawab!


5. gembira apabila?
im happy when u happpy!


6. pasangan idaman??
understand my wacky behaviour.


7. nama anak pertama boy n girl?
perlu ker???
iftitah n faris..


8. harapan terhadap perdana menteri sekarang?
1 malaysia da lama wujud, try 2 think sumthng new please!


9. ucapan untuk cikgu kesayangan masa darjah 5...
cikgu pekabar???

bright up ur day !

1.
If u dont like something,
change it
if u cant change it,
then change the way u think about it.

2.
Everyone wants Happiness,
No one wants pain But
its impossible To get a Rainbow without Some Rain…!

3.
Apologizing dsnt mean dat UR wrong other is right
it only means dat u value d relationship
much more dan ur EGO!!!!!!!!!!!

4.
A negative thinker see a difficulty in every opportunity,A positive thinker see an opportunity in every difficulty,wish u an optimistic life..

5.
Dont think how many moments in your life, just think how much life is there in a moment.

6.
Dont b disappntd if d world refuses 2help u out.
Remember words of Einstein- i m thankful 2al those who said no,its bcoz of them i did it myself.

7.
PERFECTION is Impossible to be achieved completly by anyone in this World
But if you keep chasing PERFECTION , somewhere on the way u may catch EXCELLENCE..

~hv a gud day~

renungan sejenak.... lama pun xpe kut,

pesan bijak pandai..

"jika satu saat orang terbebas dari maksiat yang dilakukan oleh tubuhnya, maka ia tidak dapat terlepas dari keinginan berbuat maksiat dalam hatinya. dan jikapun tidak ada keinginan itu, dapat pula ia merasakan was-was yang ditiupkan syaitan sehingga ia lupa zikir kepada Allah. dan jika tiada rasa was-was itu, dapat pula ia mengalami kelalaian dan kurang dalam mencapai ilmu tentang Allah swt... "

-sentiasalah bertaubat-
Bila malam menjelmaMemayungi semesta
Rasa hati terciptaMenghadap yang maha EsaBintang bergemerlapan
Disinari cahaya rembulanSaat indah perhitunganDisiang hari kehidupanTerukir rasa yang terasingPabila nurani dunia menghampiriTercipta rasa yang terindahDiri suci murni Redha dari IlahiPabila suria mentariMemancar menyinariBermula lagi kehidupanSehingga tiba waktu Yang dijanjikan ~luv til d end~

cerpen : Lipatan Telekung Untuk Kakak

"bunga telekung mesti kat luar..."

bisik hati if, sambil melipat telekung setelah selesai solat dan fikirannya melayang teringatkan zaman kanak-kanak bersama kakaknya dahulu....

"eh, ko ni buta ni ker or x reti lipat telekung? x nampak ker aku lipat mcm mane b4 ko guna tadi??"
"errrr..... maaf kak, nak cepat!"
sudah lah dengan kau punya cepat, tiap kali lps guna pun ko wat cam 2... huh!"
"eh ye ker?? huhu... "

kakak agak tegas dalam keluarga, abang-abang yag laen pun agak cuak apabila kakak cuba bersuara, apatah lagi iftitah... anak bongsu di dalam keluarga pakcik Afef dan makcik sarah. semenjakkecil kakak sangat rapat dengan bapaknya. maka x hairan kakak mewarisi sifat garang dan tegas pakcik Afef.

"mak ni manjakan sangat si if tu, nanti da besar nak jadi ape die tu? cuba mak suruh die buat keje skit... mentang-mentang bongsu, asyik tgk tv jer..."

"die kan baru balik tuisyen td, biarlah die berehat jap.."
"hmmm... 2 la mak,…

p.a.k.c.i.k

Pagi tadi, hati aku sangat tersentuh....
apa yang aku saksikan, benar-benar membuat aku tersedar dan kembali bermuhasabah diri...

selepas menghadiri mesyuarat bersama HELWA pusat islam, aku dan sahabat-sahabat dijamu dengan nasi lemak. mungkin kerana banyak makanan yang berlebihan, makanan tu diagih-agihkan kepada staf...

"nak, pakcik nak letak pinggan ni kat mane?"

seorang pakcik menegur aku ketika aku hendak keluar meletakan pinggan,

"pinggan bersih..." bisik hati aku

"kat dalam bilik meeting pakcik"
"owh, baeklah..."
"eh pakcik, x payah tanggal kasut masuk bilik meeting"
"xpe nak....."

pakcik tu terus menanggalkan kasut dan masuk ke dalam bilik meeting, entah mengapa, aku masih terpaku di tepi pintu dan terus memerhatikan pakcik tu...

selepas keluar, pakcik tu terus mendapatkan nasi lemaknya yang diletakkan dalam plastik. sambal, nasi, telur dan kacang sumanya bercampur baur dalam plastik tu...

"kenapa pakcik x makan jer dalam pi…

logik ker????

after abes kelas semalam, aku bukak kosmo on line...
tgh dok view berita2 yg ader..

satu berita ni buat aku tersengih a.k.a confius..
boleh ker cam 2??? ntah... logik ker??
hmmm...

link-kosmo on line (10/7/09)

-hepy-

Alhamdulilah, setelah hampir 2 minggu bertungkus lumus program ni berjaya jugak dijalankan....



terima kasih kepada pihak sekolah, kerana membenarkan kami untuk membuat program kepada adik-adik junior...

and to all my fren MARIANNI, NORAINI, ROZANA, FARAH, NIK. AZILAH.FIKRI, MAHFIZ, HAKIM, WAN, CHEK WEE, POK YA N SUHAIRI tanks 4 all ur comitment...

insyaAllah semoga tautan persahabatan ini akan berkekalan selamanya dan semoga kita akan kembali ke sekolah ini, untuk terus berbakti...

p/s- jangan lupa posmotem dengan cik noraiha selasa ni ^-^