Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2010

~tidak lepas!

perasaan bersalah kepada Allah adalah satu kuasa luarbiasa yang mampu menghalang seseorang daripada terus menerus melakukan dosa...

perasaan bersalah ni hanya akan hadir apabila kita yakin dan memahami hakikat Allah sentiasa bersama dan memerhatikan kita..

rasa malu dan hina seterusnya akan menjadi semakin menebal sehingga kita merasakan tidak berdaya untuk mengangkat wajah... kerana rasa bersalah menjadikan dunia ini seakan sempit dan sesak..

~tiada tempat untuk membawa diri~

"timur mahupun barat, sumanya milik Allah.."
(2:115)

kemana lagi diri yang hina ini mahu di bawa..

namun bersyukurlah jika rasa bersalah itu sering bersama kita..
walaupun pedih dan sakit..

itulah harga yang harus dibayar untuk sebuah "pengawasan".

"ingatlah kepada Allah, nescaya Allah akan ingat kepada mu..."
(2:152)



dah macam sin chan!

(*sila baca dalam nada seperti berbisik)A : weh macam mana nak wat nih?B: kau wat je la cam biasa,A : aku x reti la,B : x reti kehapenye, kan ko da wat ari 2..A : yang mana?B : ape la kau ni, sekejap pun da x ingat..!! aish..~back 2 normal!okeh, begitu la sedikit sebanyak perbualan 2 sahabat kat libry td.suasana kat libry kalau malam, memg senyap tahap moksya.walaupun 2 bro 2 bercakap secara berbisik, tapi percayalah... semua org kat aras 2 dengar....huhu..perbuatan 2 org bro 2, dah mcm sin chan!!korang pernah tgk x cite sin chan yg tajuk die "jangan ganggu papa" dalam siri 2, papa sin chan suruh die senyap, coz die nak wat keje..sin chan yg sengal ni bukan nye senyap,tapi bercakap secara berbisik..."diamdiamdiamdiamdiamdiam......"huhu...sgt irritating aka annoying!!ape yg aku nak relate kat cni adalah,dalam menghadapi kehidupan ni, kita akan sedaya upaya mengelak daripada menggangu atau pun menyakiti org lain.tapi kite x sedar, dalam kite dok berusaha menjaga tu, …

~jangan terlalu lama

seorang sahabat pernah berkata kepada aku...

"untuk menyambung tali perjuangan Rasulullah saw, kite x blh terlalu lama berjiwa remaja, jalan dakwah bukan jalan untuk dimanja"

ucapanya lembut,
tapi sehingga kini masih terngiang-ngiang...

jiwa remaja penuh dengan kekacauan~
penuh dengan kekeliruan!

sentiasa ingin difahami, tapi jarang untuk cuba memahami.

sigh!!

p/s- aku ingin cepat keluar!

update pantas : edisi~andai hari2 ade usrah !!

andai usrah ade hari-hari aka hari-hari ade usrah!

mungkin itu lebih baek..

masa?? hurmm...

ade sesiapa nak bantu saya untuk realisasikan x??


p/s-"bukan semua berpeluang untuk membuat kebaikkan, tapi kesempatan sentiasa ada untuk kemungkaran"

p/s/s- "ujian yang melanda kehidupan, ibarat rasa lapar.. tanpanya kita x akan dapat merasai nikmat makan. same as we can never taste the sweet if we throw away the sugar. redha dengan ujian dan cabaran, hanya selepas itu kebahagian menjelma"

^^

~terharu~

Alhamdullilah, kesempatan berjumpa dengan adik2 pimpinan BADAR dari UTEM semlam memg BEST!!

~korang memg GEMPAK~

kesungguhan untuk belajar dan menghayati sebuah perjuangan dalam usaha memartabatkan ISLAM di bumi UTEM sememangnya jelas terpancar di wajah adik-adik ni.

syabas!!

namun jalan yg kite pilih ni,
adalah jalan berduri,
tiada istilah mudah,
namun x bermakna perlu mengalah..

"akak, nanti follow up la kami eh..."

~terharu~

semoga tautan ukhwah ini tidak hanya berhenti di cni,
really hope 2 c u guys again!!~

update pantas: edisi ~ dua posen!!

"jangan biarkan persepsi pertama menghalang kita daripada memilih kebaikkan"

okeh! itu isu semalam...

"adik kena bayar 2 posen kalau nak plastik bag"

sigh!...~

punya la seronok shopin,
sekali terlupa ari ni ari rabu!!

"no plastic bag !!"

owh no!!

tapi xper,
dengan cool nye aku pun kuarkan je la 2 posen...

lalalala...

p/s- cuba kira ade berapa byk tanda seru dalam entry kali ni?? ngeee!!

~manis~

salunya kite mengaitkan manis dengan gula,
tapi manis kali ni not bcoz of dat..

baca link nih ~

da bace??
ok...

walaupun aku xde kene mengena dengan adik2 tu,

tapi rasa sangat gembira dan sejuk hati ni bila baca kisah mereka...

semoga die, kamu, aku, kite dan mereka akan sentiasa di beri kekuatan dan peluang untuk sentiasa berada di jalan-Nya...

~manis~

itu yang aku rasa.

:: SEBAK ::

suasana sebak menyelubungi :: mereka ::

"walaupun kita berasa penat dan seperti sudah tidak mampu untuk berjuang, tapi adakah kita yakin semua yang di lakukan itu ikhlas dan hanya untuk Allah swt?? "

semua perkara perlu direnung-renungkan,
walaupun kehidupan begitu rakus dimamah masa,
namun x salah untuk kita berhenti!
dan menilai di mana kita sekarang,
apa yang kita mahukan
dan kerana apa kita melakukan...

golongan yang tercicir???

ini akan menjadi isu~

update pantas: edisi- cepatnye masa berlalu !!!

ok. da lamer x tulis~ sibuk la kunun...

hari ni insyaAllah kuliah terakhir untuk subjek medical social work.
mcm x percayer... serius!!

masa awal sem dulu,
aku ader tragedi skit dgn subjek ni,
lecturer die, dr angeline mintak aku drop subjek nih!!!

coz katenye :

"you r not a social worker student, i dont understand y u want to take the subject, you dont have basic regarding this field, i want you to drop"

wah! masih terngiangngiang di telinga ku!!

huhu...

buat pengetahuan anda, subjek ini adalah untuk pelajar tahun akhir major kerja sosial under skull soc sains.

alhmdlh berbekal pengalaman berdebat dan berpidato dan sedikit lawak bodoh, aku telah memberanikan diri berjumpa dr.angeline secara personal dan memberikan hujah-hujah mengapa aku patut diberi peluang untuk mengambil subjek 2...

dan alhamdlh,

tadi... kuliah terakhir da pun selesai !!
yoshhh!! ( bergema)

kesempatan mengambil beberapa subjek dari skull soc sains adalah 1 pengalaman yg amat berharga, mungkin pelajarnye nampak sepe…