Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2009

update pantas : its okey (im cool??)

Alhamdulillah,
sukacita dimaklumkan,
laptop daku akan ke kL untuk 2 minggu...

atas-atas sebab2 yg tidak dapat dielakkan,
ia perlu dirawat...

sama-sama doakan kesejahteraannya..

sehingga itu,
blog ini akan beku..

last but not least,

untuk semua sahabat-sahabat,
gud luck 4 final examination

p/s- "sesungguhnya setiap perkara pasti ada hikmahnya..."

MBM + MBI + MTJ =????

pagi tadi bila bukak jer kosmo online,
berita ni sgt menarik perhatian aku...

"dasar MBMMBI murid tahun 1 mulai 2011"

setelah bertahun-tahun PPSMI 'berperang',
akhirnya ia 'mengalah' dek desakan dan outcome yang mengecewakan...

honestly aku sedikit tidak sabar untuk melihat 'telatah' MBMMBI,
adakah ia akan menjadi solusi yg terbaik?
ataupun ia akan kembali menjadi kontroversi...
menerima nasib yang sama seperti ppsmi...

tapi kan, boleh x kalau aku nak tambah MTJ??

so ia akan jadi,
MBMMBIMTJ

(pergh, da macam rumus ape ni..)

sekarang sebut beramai-ramai anak murid....

memartabatkan bahasa melayu,
memperkukuhkan bahasa inggeris,
melestarikan tulisan jawi... ^^

p/s- ok ker dik??



bagus!!

bila exam da dekat dan sebuah janji...

(nokia tune)

1 message received

(open)

013-6xxxxxx

Salam, akak nk mintak tlg jadi imam kt surau m03 utk solat mgrib, hajat n isya' dr minggu ni (tarikh akn diberitahu kemudian) sampai 17 hb. bacaan yassin jugak akan dijlnkan. ni mengikut plan asal tapi sebarang perubahan akan cuba dirundingkan kemudian.. saya jugak akan terlibat sma. sy akan wat jadual imam, bl da dpt suma jawapan nt.
3ma kasih
xxxxxx
exco xxxxxx

(reply)

InsyaAllah...


ni msg standard setiap kali exam nak dekat
(x lupa jugak time ramadhan)

apa yg aku nak sentuh kat sini ialah isu trend beribadah di kalangan umat islam.
adakah kita akan meneruskan situasi penuhkan masjid dan surau ketika waktu-waktu tertentu jer?? apa beza exam dengan hari biasa??

adakah aku juga akan menjadi hipokrit kerana dengan rajinnya akan menjadi imam dan memberikan tazkirah...
namun apabila exam berakhir,
ketika tiada lagi jamaah di surau..

aku pun turut sama-sama "layu" dan tiada usaha langsung untuk mengajak atau memikirkan cara untuk m…

ye la saya jawab~

maaf mengganggu ketenteraman anda sekampung. sudilah apa kiranya meluangkan masa sedikit untuk menjawab soalan-soalan cepumas dan cepuk hang di bawah....

1. huraikan diri anda dalam 1 perkataan.
unexpected

2. apa yang anda suka ttg kawan-kawan anda?
mereka baek.

3. binatang kesukaan
KUCING!!

4.hari dan waktu anda dilahirkan.
kamis, 6.30 ptg

5.paggilan anda ketika di rumah
teka la...

6. kenangan paling xleh lupa
kehidupan di matrik-d best!!

7. apa yg akan membuatkan anda kagum?
x tau nak jawab...
sorry..

8. nama to' pghulu dan to' siak di masjid kg anda
haji jamaluddin dan pak ayub

9. apa yg lebih anda hargai, sedih atau gembira?
'atau'

10. senaraikan individu yg akan di tagged slps ni..
maaf la, x berminat nak panjang-panjangkan benda ni..

~end~

tak laku ker??

tawaran istimewa yg kekurangan pelanggan...

sekadar renungan dan peringatan bersama...

"......ramai orang yang tolak menolak dalam melakukan amal kebaikkan, cth ketika solat jemaah kalau nampak saf pertama atau saf hadapan kosong, pasti ada org yang mempersilakan orang lain untuk memenuhkannya, itu kira ok la... tapi yg lagi x tahan kalau semua orang wat x tahu jer... padahal peluang itu mesti kita rebut dan jangan diabaikan... tapi sebaliknya pulak kalau makan bersama, x pulak nak mendahulukan orang lain... bahkan bimbang... takut orang lain dapat makan lebih banyak berbanding diri sendiri... sedangkan dalam hal ini kita sangat disuruh untuk mendahulukan dan melebihkan org lain...

kelebihan solat jemaah memang sudah lama diketahui umum.. kalau zaman Rasullullah saw dulu, orang berebut-rebut nak p semayang kat masjid, sampaikan ada anak-anak yg memapah ayah ke masjid, kerana ayah sudah uzur... namun hari ni banyak masjid yg kosong...

"lebih banyak tiang dari orang"....

dim…

up date pantas : owh n0 !! (i deserve)

ok, terima kasih kepada semua yg sgt prihatin dengan PHN 5621.
ramai sahabat yg bertanyakan ttg kesihatan motor itu berbanding tuannya..
(betuah kau PHN...)
untuk pengetahuan semua, motor kesayangan malaya itu baru saje disaman oleh pakcik and makcik GUARD usm tadi!!

tempat : depan dk G31

masa : 9.10 mint malam

kesalahan : nak tau ker???

jum saman : RM ????
(kak mas, duit gaji bulan ni ada lg x??) huhu

actually b4 ni aku da penah kena tahan dengan polis trafik kat lebuh raya, tapi x kena saman pun di atas kesalahan yg sama. tapi apasal guard usm saman aku ek??

b4 ni aku pernah bc entry sorang teman yg bercakap ttg guard di universiti.
ayat yg aku paling x boleh lupa

"universiti da xde duit sgt ker nak buat program sampai kena saman student???"

huhu..

masa aku dok sign surat saman tadi, aku suddenly ketawa coz teringat kat entry 2..


walaupun aku "sedikit" sedih sebab di saman, tapi x kisah la..

i deserve it i guess

pernah aku dengar org cakap,

apa saja musibah …

renungan : sentiasalah bersangka baik dengan Allah swt

"dan demi ssungguhnya Kami telah utuskan Rasul-rasul kepada umat-umat yang dahulu daripada kamu (lalu mereka mendustakan) maka Kami seksakan mereka dengan kebuluran dan penyakit, supaya mereka berdoa (kepada Kami) dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat)maka alangkah eloknya kalau mereka berdoa kepada Kami dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat) ketika mereka ditimpa azab Kami. tetapi hati mereka sebenarnya keras, (tidak mahu menerima kebenaran) dan syaitan pula memperelokkan pada (pandangan) mereka apa yang telah mereka lakukan... "(6:42,43)

p/s-live 'till d fullest

up date pantas : alahai.....

kali ni saya nak ucapkan terima kasih kepada kak kemaih aka kak mas.

terima kasih sbb tlg bw motor sy ke bengkel ari ni utk baiki side mirror...

honestly sy memg x suka ke workshop,
thank you...

terima kasih jugak kepada individu yg telah patahkan side mirrror saya,
n a few calar kat belakang 2... (a few ker????)
anda telah membantu saya untuk lebih bersabar,
berlapang dada, dan lambat ke kelas....

(alhmdlh PHT 3262 on call)

x lupa jugak yang patahkan no. plat tempoh hari...

anda telah membuat saya tahu yg menukar no. plat
berharga RM 5..

PHN 5621 byk kali cedera sem ni,
cedera ketika tidak bergerak...



papepun, terima kasih kepada semua...

p/s-^^

7 buah kampung jadi KUBUR...

7 buah kampung jadi kubur !! ni antara tajuk berita katkosmo ari ni..
bukan sekali atau 2 kali...namun sudah berkali2 negara jiran ( indonesia) mengalami bencana alam..dan setiap kali kejadian,angka mangsa korban sememangnya tinggi..

pembongkaran ttg waktu gempa dan persamaannya dgn ayat-ayat Al-quran, sgt menginsafkan...

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16):
“Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”


17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58):
“Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”


8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan …

Entry untuk cik nurul farah aka miss Garfield!!

Assalamualaikum farah,Guess what, syndrome air tin dan yourgut saya da kembali.But dis time,I use : 1. 1 literHL marigold milk 2. 1 can of FnN (strawberry)3. 1 can seasons ice lemon tea.And I did it at a more appropriate place…Huhu…N u no wat,Everything that we use to do together last time,Its about time…Im going to do it again…Wish me luck,Mis u~p/s- semalam p daki bukit jambul dengan adik2 lssk… teringat plak dakian pertama saya bersama kamoo..hurrrmm..hope 2 c u soon...

fun words 2 share!!

1.Be cLose with soMeone who Makes you Happy…But be cLoser to that person, who can’t be Happy without you…2. my past says, u met me…….
my future says,u will always remember me…..
my dream says u care for me….
but my heart says u are a cute friend born for me….!!!

3.Friend is one,
who (F)inds you in a (R)ush of people, (I)nspires you to do something in life, catch your (E)motions and (N)ever leaves you till (D)eath.

4. If
u
R
a
Chocolate,
u
R
Sweetest,If
u
R
a
Bear,
U
R
Most Hugable,If
u
R
a
Star,
u
R
Brightest,If
u
R
My friend,“Oh My God” …….U R THE LUCKIEST5. Seven colors make RAINBOW
Seven chords make MUSIC
Seven days make a WEEK
Seven continents make the WORLD
Seven beautiful letters make us “FRIENDS”

6.Close your Eyes,
Close your Eyes,
Relax your Body,
And stop your Breathing as long as you can…
NOW BREATH……
I Miss you as much as YOU MISSED THE AIR!

7. Alphabetic Advice :
A+B+C=Avoid Bad Company
D+E+F=Dont Entertain Fools
G+H+I=Go 4 High Ideas
J+K+L+M=Just Keep-lovely-friends Like Me

8.Nobody teaches a FISH to…

~anak-anaks sedaraku...

kebanyakkan entry aku, memg x banyak gambar.. bukan aku x nak letak... tapi xde gambar yang berkaitan... so in order 2 have a picture, entry kali ni aku nak dedahkan siapa anak-anaks (ade 's' sbb ramai k) sedara ku... tapi ni pun x semua,

neway, let the picture tells everything...
































p/s- i luv u guys so much, semoga kalian akan menjadi manusia yang berguna dan mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat, insyaAllah...

"oleh itu orang-orang yang beriman kepada Allah dan berpegang teguh (kepada ajaran Al-Quran) ini, maka Allah akan memasukkan mereka ke dalam rahmat-Nya yang khas (syurga) dan limpah kurnia-Nya (tidak terkira), dan Allah akan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus (agama islam) yang membawa kepada-Nya..."

(An-nisa':175)

trully,
bibik murni

30 minutes conversation !!

eh muni, u tau ka pasal itu model yang minum wine 2??
itu model melayu...

owh, tau...

waa manyak kesian dia ma, u tau ka... dia mau kena hukuman sebat electric shock!!!

haa??? eh bukan lah aunty..

bukan ka?? dia muslim maa.. minum wine so kena rotan la.. ikut hukum islam, itu hukuman manyak kejam maa..

sebenarnya kan aunty, hukuman sebat yang digunakan sekarang x sama dengan hukuman sebat yang dianjurkan dalam islam... in islam, u cannot humiliate others. rotan pun actually xde la sebesar yg diorg guna tu. even tangan masa nak sebat 2 pun x boleh angkat tangan terlalu tinggi... and ada a few thing lg la...

owh... begitu ka...

a'ah..

eh muni, u tau ka.. itu hari masa pegi bawa makanan pegi kubur, kawan i nampak itu roh makan maa makanan yg diletakkan kat depan maa...

owh...

kawan i boleh nampak ma, manyak org x percaya, kata karut bawa makanan, tapi betul maa... itu hantu makan...

owh... ok...


p/s-sumtime we hv to respect others believe but we must always protect our beloved islam...
there…

padaMU ku bersujud

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu Ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hamba MU yang selalu bertaqwa

Ampuniku Ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud


-song by afgan

p/s- terima kasih ya Allah, semoga ini adalah yang terbaik...
sesungguhnya kami hanyalah insan lemah yang sentiasa berharap kepada Mu..
pimpinlah kami dalam menuju redha Mu..

"(oleh kerana Allah menguasai segala-galanya) maka wahai umat manusia, kamulah yang sentiasa berhajat kepada Allah (dalam segala perkara) sedangkan Allah, Dialah sahaja Yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.." (35:15)

~memo cinta untuk kam00 dan ak00~

"sesungguhnya orang-orang yang berdosa ialah mereka yang semasa di dunia mentertawakan orang-orang yang beriman, "
(al-mutaffifin:29)

sejak dahulu orang-orang yang melakukan kebaikkan (amal makruf nahi mungkar) sering dianggap kuno, berlagak baik dan sentiasa dipandang serong. ini ialah lumrah dalam meniti kehidupan sebagai seorang dai'e. walaupun aku bukanlah orang yang paling layak untuk bercakap mengenai hal ni, namun aku ingin sahabat-sahabat tahu jalan yang kita pilih ini sememangnya berliku. dan janganlah jalan ini 'disesakkan' lagi dengan masalah-masalah hati yang memang tiada berpenghujung. cukuplah kita tanamkan di hati, bahawa kita bersama kerana ingin membawa islam. kerana kita sayangkan agama ini dan ingin ia terus bersinar....


"tiadalah kehidupan di dunia ini selain dari main-main dan senda gurau belaka, sesungguhnya kampung akhirat itu adalah jauh lebih baik bagi orang yang bertaqwa"
(Al- An'am :32)

InsyaAllah sama-sama kita tetapkan pend…

back 2 basic~

dalam meniti kehidupan,
kita salu lupa...

"dan Allah mengetahui apa yang kamu sembunyikan dan apa yang kamu zahirkan"
(16:19)

"dan tiap-tiap perkara yang mereka lakukan, dalah tertulis dalam kitab suratan amal. dan tiap-tiap perkara yang kecil dan yang besar, tetap tercatit ! " (54:52,53)

walaupun dah banyak kali Allah pesan dan beri peringatan,

"adakah kamu menyangka kamu akan dibiarkan berkata kami telah beriman, sedangkan belum nyata lagi kepada Allah orang yang benar2 berjihad di antara kamu....."
(09:16)

kita salu salahkan takdir setiapkali berlaku musibah,

"sesungguhnya Allah tidak menganiaya manusia sedikit pun, akan tetapi manusialah yg menganiayai diri mereka sendiri" ( 10:44)

ketika gembira, kita lupa untuk mengucapkan syukur ...

"dan sesungguhnya Dialah (Allah) yang meyebabkan seseorang itu tertawa dan menagis" (53:43)

bukankah jelas tawa dan tangis itu dari Allah, namun mengapa hanya pabila kita sedih dan menagis kita mengingati Ilahi…

dOa::.

........."doa yg paling penting bukanlah betapa banyaknya sesuatu doa itu tercapai, tetapi bagaimana dengan kebiasaan berdoa dapat mempengaruhi tingkahlaku seorang muslim. apakah doanya dapat membawa kepada ketenangan batin, dapat menumbuhkan dan mengembangkan semangat optimis dan produktiviti, dan yang paling penting apakah dengan berdoa itu ia dapat merasakan kemesraan antara dirinya dan Pencipta".....


p/s- petikan dari buku 'doa dan taubat para nabi'
(hidayatullah mohd syarif)

tagged!!

kamoo telah di tagged!
sila luangkan masa untuk menjawab k!

1. hidup bagi anda?
persis seperti piano, ade black n white key. although black seem to b hate, but it still importance to produce a nice music.

2. kartun kegemaran?
too many..!!

3.menangis apabila?
terfikirkan dosa yg banyak , hurmm

4.marah apabila?
........x tau nak jawab!


5. gembira apabila?
im happy when u happpy!


6. pasangan idaman??
understand my wacky behaviour.


7. nama anak pertama boy n girl?
perlu ker???
iftitah n faris..


8. harapan terhadap perdana menteri sekarang?
1 malaysia da lama wujud, try 2 think sumthng new please!


9. ucapan untuk cikgu kesayangan masa darjah 5...
cikgu pekabar???

bright up ur day !

1.
If u dont like something,
change it
if u cant change it,
then change the way u think about it.

2.
Everyone wants Happiness,
No one wants pain But
its impossible To get a Rainbow without Some Rain…!

3.
Apologizing dsnt mean dat UR wrong other is right
it only means dat u value d relationship
much more dan ur EGO!!!!!!!!!!!

4.
A negative thinker see a difficulty in every opportunity,A positive thinker see an opportunity in every difficulty,wish u an optimistic life..

5.
Dont think how many moments in your life, just think how much life is there in a moment.

6.
Dont b disappntd if d world refuses 2help u out.
Remember words of Einstein- i m thankful 2al those who said no,its bcoz of them i did it myself.

7.
PERFECTION is Impossible to be achieved completly by anyone in this World
But if you keep chasing PERFECTION , somewhere on the way u may catch EXCELLENCE..

~hv a gud day~